Ползите от ездата

Ездата е полезна както за укрепване на мускулите, така и за повишаване на настроението и общото самочувствие! Доказано е, че дори след половин час езда, престава да ви боли глава и отпадат ред други проблеми свързани с напрегнатото ни ежедневие. Доказано е също, че конете притежават особено силно биополе, което помага на нас хората да се справяме със стреса и дори с тежки умствени и физически заболявания. Изобретени са тренажори, които имитират движението на коня, но ефекта от тях е нулев. Идеята е не в мускулното натоварване, а в лекуването на душата - за това може да ви помогне само истински кон!

DSC 1740

Невъзможно е да се седне в седлото като в кресло. За да се задържим на коня не ни трябва толкова физическа сила, колкото добър баланс или по-скоро умение да поддържаме равновесие. За това равновесие, обаче тялото ни трябва да задейства практически вскичките си мускули. Върху коня вие губите равновесие постоянно, а на всичкото отгоре с определен ритъм. Поради това голямо натоварване имат мускулите на гърба и краката - „проблемни зони" за повечето хора. Много професионални инструктори казват, че трябва да се язди повече, за да придобие ездача увереност и да изработи по-добро чувство за равновесие. А ние всъщност вярваме (и сме убедени в това) в обратното: отначало трябва да се изработи добро равновесие, а увереността и добрата езда ще дойде след това!

За да не се озовете на врата на коня по време на движение, трябва да поддържате почти балетна стойка, която в началото ще ви се струва трудна и може би с болка в мускулите. Но след това ще се съхрани като добра стойка, полезна за вашия кръст и ненараняваща кръста на коня. Работят вътрешните мускули на краката и тези на дупето.

И пак повтаряме - ездата е чудеска гимнастика за гърба. (освен ако не решавате да скачате над 130 см ежедневно, тогава гърба ви ще изпитва значителен дискомфорт)

Не се развиват мускули на ръцете от дърпане на поводите. Защото при ездата ние много внимателно обясняваме на коня и го направляваме, а не го караме насила да изпълнява нашите команди. Бицепса, трицепса и делтовидните мускули на ръцете получават постоянно натоварване и се стягат.

Освен това ездата е и много добро кардио натоварване. При един урок, по таблиците за разход на калории, само на ход ездача губи по 160 ккал в час, стандартния половин час на тръс, изгаря около 220 ккал, а само 10 минути на галоп — 118 ккал.